„Marea provocare este de a converti aceste proprietăţi pentru a profita de forţa, conductivitatea şi rezistenţa termică”, a precizat Vesselin Shanov, unul dintre ingineri.
Mark Schultz, alt inginer, a precizat că industria materialelor se află în pragul revoluţiei carbonului. Nanotuburile de carbon vor înlocui firele de cupru în maşini şi avioane pentru a reduce greutatea şi a îmbunătăţi eficienţa. Carbonul va filtra apa şi ne va spune mai multe despre corpul şi vieţile noastre cu ajutorul senzorilor biometrici, potrivit Science Daily.
De asemenea, carbonul va înlocui poliesterul şi fibrele sintetice. „În trecut, metalele au dominat”, precizează Schulz. „Dar cred că carbonul va înlocui metalele în multe aplicaţii”.
Astfel, cercetătorii au putut modela nanotuburile să fie „exact ca un material textil”, a precizat Shanov. „Le putem folosi în aplicaţii precum senzori care să detecteze metale grele în apă sau dispozitive de stocare a energiei, precum bateriile”.
Desigur, un astfel de demers este abia la început, de aceea inginerii colaborează cu Wright-Patterson Air Force Base pentru variante militare. „Lucrăm cu clienţi cărora le pasă mai mult de performanţă decât de preţ. Dar odată ce perfecţionăm sinteza, scara producţiei poate creşte, iar costurile vor scădea corespunzător”.
Aşadar, deocamdată, cel puţin pentru armată, ar însemna înlocuirea bateriilor grele care încarcă numărul în creştere de electronice care fac parte din echipamentul unui soldat.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Inovaţie excepţională a cercetătorilor: au creat fire care creează energie electrică
Un fir-minune cu o grosime de un singur atom a fost creat de savanţi. Poate REVOLUŢIONA tehnologia